De juiste huidverzorging - dit is wat je moet onthouden!

De juiste huidverzorging - dit is wat je moet onthouden!

Antioxidanten, hyaluronzuur of collageen: In reclames wordt voortdurend gesuggereerd dat deze ingrediënten belangrijk zijn voor een gezond huidbeeld. Maar wat zit er eigenlijk achter de termen en hoe komen we achter ons persoonlijk huidtype?

Het is al lang geen geheim meer dat iedereen verschillende huidtypes kunnen hebben: Het palet varieert van droge huid tot vette huid tot gemengde huid. Daarom is er ook een uiterst grote keuze aan huidverzorgingsproducten die elkaar letterlijk overtreffen met hun ingrediënten. Om uit te zoeken welke stoffen het beste zijn voor je gezicht, moet je niet alleen de actieve bestanddelen begrijpen, maar ook je huidtype kennen - en dat is niet zo gemakkelijk als je geen dermatoloog bent. Hier is wat de termen op de meeste maskers, scrubs en crèmes werkelijk betekenen en hoe je je huidtype beter kunt indelen.

Hoe bepaal ik mijn huidtype?

Vette huid: Door overmatige talgproductie hebben veel mensen last van een vette teint. Dit komt door verstopte poriën, die een vette laag op de huid vormen en zo ook huidonzuiverheden zoals mee-eters en puistjes bevorderen. Anderzijds heeft de vette huid het grote voordeel dat ze beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf en dus langer rimpelloos blijft.

Onzuivere huid: Als je huid meer vatbaar is voor vlekken, is dat geen teken van slechte hygiëne. Eerder kunnen onjuiste huidverzorgingsproducten, een ongezond dieet, overmatig alcoholgebruik, roken en zelfs slaapgebrek er schuldig aan zijn dat je regelmatig puistjes en mee-eters moet verwijderen.

Droge huid: als je huid voortdurend trekkerig is en er kleine huidschilfertjes loslaten, is dat een teken dat je te veel vocht via je huid vrijgeeft, waardoor ze sneller uitdroogt. Met de juiste huidverzorging kun je zowel kleine barstjes als roodheid tegengaan - en zelfs rimpels als je ouder wordt. 

Beste tip: drink 2 liter water per dag!

Gevoelige huid: Mensen met een gevoelige huid hebben het bijzonder moeilijk, omdat ze gevoelig reageren op invloeden van buitenaf, zoals wind en weer, geparfumeerde verzorgingsproducten of gewone cosmetica. Dit maakt hun huid onvoorspelbaar en moeilijk te verzorgen - maar toch kun je het niet vermijden.

Gecombineerde huid: Nogmaals, het is niet altijd gemakkelijk om je huid goed te verzorgen. Door de combinatie van vette zones in de T-zone (zoals voorhoofd, neus en kin) en droge zones op de wangen, moet je verschillende producten gebruiken om je gecombineerde huid tot haar recht te laten komen.

Nu je kan bepalen wat voor huid-type jij hebt, kan je op zoek naar de beste middelen voor jouw huid!

De beste huidverzorgingstips:

Voor alle huidtypes geldt daarentegen dat je je huid op koude dagen niet extra moet belasten door te heet te douchen - dat droogt je huid uit. Hetzelfde geldt voor je hoofdhuid: Ga in de koude maanden voor een milde shampoo die je huid niet zo snel uitdroogt. Anderzijds kun je je handen tegen de kou beschermen door je regelmatig in te smeren met crème en buiten handschoenen te dragen. Anders kan de huid barsten - net als je lippen, die je met een vetpotlood tegen de kou beschermt. Hier kun je rekenen op oliën en bijenwas, bijvoorbeeld. En tenslotte speelt zonbescherming een belangrijke rol in de huidverzorging: Zorg er daarom voor dat je op koude dagen de juiste zonbeschermingsfactor gebruikt, want er zijn ook geschikte verzorgingsproducten voor alle huidtypes. 
En zoals ik al eerder zei: drink 2 liter water per dag!

Succes beauty's!